De kracht van beeldende expressie

Daphne Ritzen, beeldend therapeut en beeldend kunstenaar

Voor wie

Volwassenen en ouderen die om uiteenlopende redenen de voorkeur geven aan individuele begeleiding, of belemmeringen ondervinden om buitenshuis actief te zijn, zoals bij:

  • een chronische ziekte, een fysieke beperking of geestelijke uitdaging.
    Mensen kunnen zich mogelijk slecht op hun gemak voelen in een groep, bijvoorbeeld bij: gehoorproblemen, gevolgen van kanker, lichte en vorderende dementie, angsten of autisme spectrum stoornissen
  • het mantelzorgen

Klachten zoals piekeren, negatieve gedachten, weinig ondernemen en eenzaamheid liggen op de loer. Voor zwaarbelaste mantelzorgers geldt dat zij door overactiviteit onvoldoende tot ontspanning dreigen te komen, met als mogelijk gevolg daarvan slecht slapen en uiteindelijk fysieke klachten of burnout.

“Je bent belangrijk voor mijn moeder, bij mij houdt ze zich groot, bij jou durft ze haar masker af te zetten. Ik woon niet in de buurt, maar gelukkig ga jij iedere week bij haar langs, dat is een hele geruststelling”.

(mantelzorgende zoon)

 Doelen en resultaten
U geeft zelf aan met welke thema’s u wilt werken, samen bekijken we de mogelijkheden.
Enerzijds is er aandacht voor het creatieve proces. Dit blijkt te leiden tot activering, concentratieverbetering, het kunnen ervaren van rust, ontspanning en plezier. Na enige tijd ontwikkelt zich een groter zelfvertrouwen dat ook in het dagelijks leven voelbaar is.
Anderzijds leidt aandacht voor de geestelijke behoeften naar de mogelijkheid om anders tegen de zaken aan te leren kijken en tot meer zelfkennis te komen. Het mógen ervaren van ontspanning en plezier blijkt regelmatig een belangrijk thema, net als het leren stellen van grenzen en het loslaten van het streven naar perfectie. Acceptatie van de situatie is een belangrijk resultaat.

Lees de tekst Werkwijze voor achtergronden en de informatie over de training voor Mantelzorgers.