De kracht van beeldende expressie

Daphne Ritzen, beeldend therapeut en beeldend kunstenaar

Nieuws

In de praktijk blijkt dat ik er niet aan toekom consequent werk te maken van deze pagina.

Schilderen Plus 2016 – 2021.  Deze schildercursus voor mensen met geheugenproblemen loopt goed. Het is er gezellig en u gaat uw eigen creativiteit ontdekken. Schilderen Plus gaat na de zomer verder in de Werkschuit in Zeist! U bent u van harte welkom op woensdagen van 13:00 – 15:00 uur. De lessen zijn opgebouwd uit reeksen van 6, zodat u per 6 weken kunt bekijken of u doorgaat. U kunt altijd instromen en gebruikmaken van een gratis proefles. 

Daarnaast bestaat Uniek Palet. Dit is een cursus die zich richt op mensen met een psychische kwetsbaarheid. De groep is klein en rustig van opzet.

Raadpleeg de site van het KunstenHuis voor actuele informatie over beide cursussen, of mail gerust voor meer informatie.

 

Januari 2016
De twee onderstaande projecten worden ondersteund door de landelijke stichting Lang Leve Kunst (met dementie), in samenwerking met Netwerk Dementie Zeist/Vitras, Steunpunt Mantelzorg en het KunstenHuis de Bilt/Zeist
(schilderen plus).

Op 5 januari start Actief Creatief. Individuele begeleiding bij het (her)vinden van de persoonlijke creativiteit voor mensen met geheugenproblemen, die thuis wonen. Dit aanbod is specifiek voor mensen die niet kunnen deelnemen aan groepsactiviteiten buitenshuis. U geeft aan waar uw interesse naar uitgaat. Samen zoeken we naar de balans tussen uw mogelijkheden en de uitdaging op het juiste niveau.  Samen plezier hebben in het doen! Kennismakingsgesprek en 4 sessies van een uur, voor € 60,00. Ik breng alle materialen mee. Het project loopt tot eind 2016. U kunt zicht doorlopend aanmelden. We zoeken samen een geschikt tijdstip uit.

13 januari start Schilderen Plus
Deelnemers gezocht!
Op 13 januari 2016 start de teken- en schilderclub Schilderen Plus. Voor ouderen met geheugenproblemen die thuis wonen. Locatie; Wijksteunpunt Brinkhove, Brinkhove 1, Zeist. 14:00 – 16:00 uur. Ook hier geldt dat we werken vanuit uw wensen en interesses. In de groep zoeken we samen het plezier in het beeldend werken en de uitdaging om iets te leren.
De bijeenkomsten lopen tot en met juni 2016, en gaan na de zomervakantie weer van start. U kunt zich doorlopend aanmelden. Betaling loopt in reeksen van 6 weken; € 45,-. Diverse materialen zijn aanwezig.

Voor meer informatie over beide projecten en aanmelden kunt u mij bellen of mailen.

 

———————
November  2015
De Dag van de Mantelzorger heeft als thema “Laat je zien”.  In Zeist zullen rond deze dag allerhande activiteiten plaatsvinden op diverse plekken. Ook ik werk hieraan mee.

Op 10 november kunt u zelf creatief aan de slag op het OntmoetingsCentrum Zeist. Er staan twee verrassende activiteiten gepland met tussendoor een high tea!
Aanmelden kan tot op de dag zelf: 030-6926464.
Op 14 november organiseert Warande Vitaal Thuis een activiteitenmarkt op Sociëteit De Boulevard. Daar zal ik diverse workshops even waarbij u uw creativiteit op een nieuwe manier uitgedaagd ziet! Tussen 11:00 en 15:00 uur.
Aanmelden kan, maar hoeft niet: 030-6911924

Op 19 november organiseert Steunpunt Mantelzorg een gezellige avond voor hun vrijwilligers. De avond start met een workshop gevolgd door de maaltijd. Vrijwilligers kunnen zich opgeven bij het Steunpunt.

Mantelzorg compliment
Mantelzorgers kunnen bij Steunpunt Mantelzorg Zeist hun Mantelzorgcompliment boeken.  In het aanbod is ruimte voor individuele wensen. Zo zal ik samen met een klein groepje gaan boetseren, wanneer is nog niet afgesproken. U kunt zich aanmelden via mantelzorgzeist.nl of  030-6925319.

Augustus – December
Onder mijn begeleiding kunnen bezoekers van de Bosrank in Bilthoven één maal per week in een kleine groep schilderen, tekenen of met speksteen werken. De groep is flexibel in samenstelling en bezoekers kiezen hun eigen thema’s.  Voor meer informatie:  zie februari.

16 juni 2015
Wat betekent kunst voor mensen met dementie?
Dit is de vierde lezing uit de lezingencyclus dementie van 2015 opgezet vanuit samenwerking tussen Ontmoetingscentrum Zeist, Sociëteit ‘de Boulevard’, Steunpunt Mantelzorg en Alzheimer Nederland afd. Zeist.

Kunst maakt mensen blij en kan hen diep raken. Wat betekenen beeldende expressie, muziek en creatief schrijven voor mensen met (beginnende) dementie? Mensen die in hun leven een zelfbeeld hadden van ‘ik kan niet tekenen’, ‘ik ben niet muzikaal’ of ‘ik ben geen schrijver’ kunnen deze beelden soms loslaten. Geheugen, kennis en kunnen staan immers niet meer op de voorgrond. Sterker nog, het maakt de weg vrij. Om lekker samen bezig te zijn met tekenen, muziek en schrijven. Met ruimte voor een lach en een traan. Puur voor plezier en ontspanning, prestatie is onbelangrijk. Kunstactiviteiten hebben een positief effect op vitaliteit, gezondheid en welzijn.
U krijgt informatie over het project: Lang leve kunst met dementie en Daphne, Hannina en Monique zullen u verrassende dingen laten zien, horen en doen.
Mantelzorgers, vrijwilligers en geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Sprekers: Daphne Ritzen (beeldende expressie), Hannina Boers (muziek), Monique Hurkmans (creatief schrijven)
Plaats: Societeit ‘De Boulevard’ , Valckenboschlaan 14a, Zeist

16 juni 2015
Picknick en workshop ‘mindful tekenen’
Op 16 juni organiseert het Steunpunt Mantelzorg Zeist weer de traditionele picknick bij Kinderboerderij de Brink. Dit keer voorafgegaan door een workshop ‘mindful tekenen’. Beeldend therapeut Daphne Ritzen biedt deze bijzondere workshop aan.  Zij geeft een korte uitleg over mindfulness en daarna gaat u zelf aan de slag. Vindt u zichzelf niet creatief en al helemaal geen tekentalent? Dat maakt niets uit. Het gaat vooral om het plezier en de gezelligheid met elkaar. U bent om 11.45 uur van harte welkom in Wijksteunpunt Brinkhove, Brinkhove 1 in Zeist. Bij goed weer vertrekken we rond 12.45 uur naar de kinderboerderij voor de picknick.

Aanmelden uiterlijk 11 juni bij Steunpunt Mantelzorg:  030 6925319 of info@mantelzorgzeist.nl

Maart
Ik volg een 6 weekse cursus pottenbakken en realiseerde me dat je jezelf hiermee op een leuke, en soms confronterende, manier leert kennen.

Ben je een doorzetter? Hoe ga je om met frustraties? Streef je naar perfectie?

Antwoorden op deze vragen kun je rationeel bedenken en verwoorden, maar de vraag is of je in de praktijk ook werkelijk zo handelt. Je kunt de vragen ook beantwoorden door de ervaringen op te doen in een ontspannen sfeer. Bijvoorbeeld door een cursus pottenbakken te volgen! Ons cursusgroepje heeft er een hoop plezier mee.
www.athenakeramiek.nl

Februari, 2015
“Schilderen geeft kleur”
Kunstproject met bezoekers van Sociëteit de Boulevard in Zeist.

Vanaf  7 februari, de dag van de opening van Warande Vitaal Thuis, is de tentoonstelling te zien die ik heb samengesteld van schilderwerken gemaakt door bezoekers van de Sociëteit. Zij hebben zich, onder mijn begeleiding, acht weken laten inspireren door het thema ‘Nederlandse landschappen en luchten’. Uiteraard was het de bedoeling de eigen creativiteit te volgen en een eigen invulling te geven aan het thema.  Zo geeft het schilderen niet alleen letterlijk kleur aan het papier en onze omgeving, maar ook aan de schilder wiens keuzes en thema’s voor ons te herkennen zijn. Het resultaat is een verrassende tentoonstelling van 15 ingelijste werkstukken, waarin figuratie en natuurgetrouw schilderen hand in hand gaan met persoonlijke abstractie.

[nggallery id=4]